Inner Smile

'You can not change Africa. Africa changes you', wordt er wel eens gezegd. En laat dat nou waar zijn... ;-)

De eerste week in Malawi was het voor mij vooral wennen; aan het leven, aan de cultuur en aan de mensen. Maar langzamerhand voel ik me steeds meer thuis in deze mooie en andere wereld. Het leven is hier heerlijk, de mensen zijn ontzettend vriendelijk en het landschap is voor mij ook nog steeds prachtig. Ik voel me dan ook erg gelukkig en op m'n plek. Tijdens de life skill sessies en de meetings met de dames van de bakkerij giert de energie door m'n lijf en ook tijdens het vele dansen en zingen, krijg ik die glimlach niet van mijn gezicht.

Daarnaast word ik steeds verrast door de gebeurtenissen hier. Zo is een van de vrijwilligers van YODEP, Mcyon, onlangs voor de tweede keer vader geworden. In januari gaf hij al aan dat hij het een eer zou vinden als wij een naam aan het kindje wilden geven en samen met Noor en Marjolein hebben we toen ook hard nagedacht over een passende naam.

Afgelopen week was het dan zover: de baby boy is geboren! Het ziekenhuis werd niet gehaald, dus de bevalling vond plaats in een hutje naast de hoofdweg, maar het is allemaal goed gegaan: 10 kleine vingertjes en 10 kleine teentjes; alles zit er op en er aan.

Nu alleen nog een naam. We wilden de kleine man een belangrijke, Nederlandse naam geven die ook in Zomba goed kan worden uitgesproken. Geen Jan, Klaas of Piet dus.

En welke naam is nou belangrijker dan die van een toekomstige koning? Tim heeft een 2e naam gekozen en uiteindelijk luistert het mannetje nu naar: Alexander Matthew Lifa, kortweg Alex.

Ik voel me meer dan trots, omdat de enige keer dat je in Nederland een naam mag bedenken je zelf de ouder bent.

Naast deze gebeurtenis, geniet ik ook nog volop van alle kleine, alledaagse dingen zoals het tandenpoets-ritueel naast het huisje (alles mag gewoon worden uitgespuugd in de planten), of het verrast worden door een geweldig mooie sterrenhemel als je richting het gat (toilet) loopt. Uren kan ik er naar kijken; naar de sterrenhemel welteverstaan ;-) Er wordt ook wel wat gelachen als ik met m'n vestje en m'n Ipodje naar buiten loop om net zo lang te wachten tot ik een vallende ster zie, maar er zijn al een aantal wensen in vervulling gegaan....

Mede door deze gebeurtenissen..... heb ik besloten om langer te blijven. Voor Be More zal ik de komende tijd Stijn, de projectcoordinator in Malawi, gaan ondersteunen vanwege de drukte. Een geweldige kans natuurlijk en ik heb er ook heel veel zin in. Wanneer ik dus precies terug kom, durf ik nu nog niet te zeggen. Soms moet je niet teveel nadenken, maar de kansen grijpen en gewoon genieten....!!

'I don't dream at night. I dream all day. I dream for a living.' (Steven Spielberg)