Imagine

Het ene moment praat je met een groep vrouwen over een bakkerij en het volgende moment staan de palen in de grond...! Bakkerij Tipindule is geboren!!!

Tipindule betekent niets anders dan 'winst maken', dus echt romantisch is de naam niet, maar het doel kan maar beter duidelijk zijn! :-)
Afgelopen maandag ben ik samen met een paar vrijwilligers van YODEP de stad in gegaan om de boodschappen te doen, zoals meel, gist, suiker en potten en dinsdag werden de rietplanten en takken uit de bush bush gehaald (stelletje takkenwijven zijn we toch ;-)).
De dames van Women Empowerment spreken geen Engels, dus dat levert af en toe wel wat 'Tarzan-momentjes' op, zoals Denise ze zo mooi noemt, maar we hebben staan heupwiegen en buikdansen tussen het riet, dus ik geloof dat ze wel blij zijn! En ik ben ook ontzettend trots op deze groep mooie en sterke vrouwen! Nog even en dan is de bakkerij echt een feit en kan er geld worden verdiend met het maken en verkopen van de meest lekkere Malawiaanse lekkernijen. Ze bakken zelfs oliebollen! Dus mocht je nog geen plannen hebben voor Oud & Nieuw dit jaar, dan weet je waar je naar toe moet!
Het opbouwen gaat verder op z`n Afrikaans, dus de Grand Opening is even een paar dagen uitgesteld, omdat de oven niet de juiste maat had en dus opnieuw gebouwd moet worden. Maar ach, ik vind het prima. Geen haast, ik pas me net zo makkelijk aan (lekker lui weer ;-))

Naast dit mooie project heb ik samen met Denise en 2 vrijwilligers van YODEP nog een speciale life skill sessie georganiseerd: GIRLS ONLY, zodat er ook openlijk gesproken kan worden over ongesteldheid, sex, misbruik en zelfvertrouwen. Het mooiste moment voor mij was, toen ik de meisjes 1 voor 1 met een sterke houding (rechte rug, hoofd omhoog en stevige pas) door het lokaal liet lopen. In het begin werd er nog wat onzeker gegiecheld, maar al snel leken de meisjes omgetoverd in zelfverzekerde modellen. Ik heb genoten! Als laatste heb ik ze op laten schrijven waarom ze trots zijn op zichzelf en ik heb de meest mooie briefjes mogen ontvangen. Kortom, het was weer een succes en er volgen vast nog meer sessies! Gewoon kicke! :-)

In de tussentijd zijn de Nederlandse mannen Heimar en Tim aangekomen en zijn ze gelijk druk met de renovatie van het nieuwe gebouw waar een bibliotheek moet komen. Lekker bezig, dus!

Natuurlijk zijn er ook weer de minder leuke verhalen te vertellen. Zo liep ik vorige week door de community en was daar ineens Charles, een gehandicapte man van 31 jaar oud, die de hele dag op hetzelfde plekje op de veranda zit. Dag in, dag uit. De afdruk van z`n hoofd kon je zelfs al op de muur zien. Toen ik ook nog te horen kreeg dat hij de dag ervoor zonder eten is gaan slapen, was het voor mij duidelijk dat er iets moest gebeuren aan deze mensonterende situatie. Samen met Denise en Benneth ben ik naar de stad gegaan om eten te kopen. Een tas vol eieren, tomaten, brood en olie kost slechts EUR 3,50! Toen we terugkwamen, was Charles zichtbaar geraakt door dit kleine gebaar; ik ben alleen maar blij dat ik in ieder geval iets heb kunnen doen. Het plan is sowieso om nog een keer terug te gaan en te kijken welke andere mogelijkheden er zijn voor hem. Wordt vervolgd...

Vandaag zit ik precies op de helft van deze geweldige ervaring en ik denk met nog 6 weken te gaan dat er nog een paar mooie en leuke verhalen zullen volgen!

Ps. Bedankt voor de donaties: de teller staat op EUR 648,50! Top!

Don`t worry about how long it will take, or what others will think of you. Just get busy and do it!