Proosten
HAPPY NEW YEAR!!
Op een nieuw jaar met mooie dromen en avonturen!
Hoewel Oud & Nieuw op Zanzibar niet te vergelijken is met het feest in Nederland, hebben wij ons goed vermaakt. Overdag hebben we in de keuken gestaan om oliebollen en appelflappen te maken, want die horen er natuurlijk wel bij. Het nieuwe jaar hebben we ingeluid op het strand en daarna zijn we nog een dansje gaan doen in een andere strandtent, waar het erg gezellig was. Ik hoop dat de jaarwisseling in Nederland ook een succes was.
We zijn alweer een tijdje op Zanzibar, dus hierbij meer informatie over het eiland.
Rond 1500 werd Zanzibar een Portugese kolonie met de ontdekking van Vasco da Gama. Deze invloeden zijn nog altijd aanwezig, waaronder de Portugese woorden in het Swahili (betekent ‘kust'), welke overigens de voertaal is van Zanzibar. De sultan van Omam heeft zo'n twee jaar later Zanzibar veroverd en gebruikte het eigenlijk voor handelsdoeleinden, want het heeft een hele gunstige ligging in de Indische Oceaan. Vooral in specerijen werd en wordt tegenwoordig nog steeds handel gedreven.
Helaas werd het met de komst van de sultan ook een centrum van de oosterse slavenhandel, wat gelukkig niet zo lang heeft geduurd, omdat Zanzibar aan het begin van de 19e eeuw, na de kortste oorlog uit de geschiedenis (45 minuten), werd overgenomen door de Britten. Uiteindelijk is Zanzibar in 1963 onafhankelijk geworden.
Een kort stukje geschiedenis, maar dan wordt meteen duidelijk dat er dus heel veel invloeden zijn op dit eiland. De architectuur is een combinatie van Arabisch, Indisch en Europees, wat je bij woningen al aan de buitendeuren kunt zien. Ook is 90% van de inwoners moslim en zie je dus veel moskeeën.
Voor 1970 was het voor toeristen bijna onmogelijk om het eiland te bezoeken. Alleen journalisten of mensen van de overheid kwamen aan land. De klandizie betrof dus voornamelijk handelaren vanaf het vasteland. De laatste jaren zijn er wel veel toeristen richting Zanzibar vertrokken. Aan de ene kant een hele goede ontwikkeling voor de mensen, want ze worden ondernemender en kunnen hun eigen inkomen genereren. Je ziet bijvoorbeeld veel lokale winkeltjes waar handwerk, kunst, sieraden en kleding wordt verkocht.
Maar vanwege de toenemende komst van toeristen wordt dit prachtige eiland helaas ook meer blootgesteld aan drugs, prostitutie en HIV/AIDS. Slechts 1% van de bevolking is geïnfecteerd, maar er wordt al gesproken over een tikkende tijdbom. Veel inwoners van Tanzania (en met name vrouwen) vertrekken naar Zanzibar op zoek naar de toeristendollars. Zo wordt een ziekte als HIV/AIDS natuurlijk razendsnel verspreid. Ook heeft de jeugd onvoldoende kennis en wordt de juiste kennis niet actief gedeeld. Achter dit mooie eiland gaan dus zeker wel verschillende problemen schuil.
Mooi te vermelden is dat Zanzibar, of eigenlijk de hoofdstad Stone Town, op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Stone Town heeft een wirwar aan kleine, smalle steegjes en als je denkt dat sommige steegjes in Amsterdam lastig zijn met je auto, dan moet je het hier maar eens proberen. Taxi-chauffeurs rijden alsof ze nog meters ruimte hebben... Ik begin er in ieder geval niet aan.
Het Zanzibar Palace Hotel ligt midden in Stone Town. Het hotel heeft 9 zeer luxe kamers en het personeel biedt veel service aan de klanten. Het wordt gerund door Nederlanders en is dus makkelijk communiceren. Wij worden in dit hotel opgeleid tot ‘operationeel managers', zodat wij over een tijd gezamenlijk het hotel kunnen runnen. Erg leuk en vooral leerzaam, omdat je met alles te maken krijgt; wat te doen als de airco er mee stopt tot het personeelsbeleid. Het personeel bestaat uit lokale mensen, maar ze werken hard en wat ons opvalt, is dat het vooral met een grote glimlach gebeurt. Nu zitten we dus nog echt in de beginnende fase, maar over een tijdje zeker meer over het hotel. En als je wilt kun je natuurlijk altijd een kijkje nemen op: www.zanzibarpalacehotel.com!
I like the dreams of the future better than the history of the past. - Thomas Jefferson
Ik dacht eerst in het begin van het verhaal: "ze gaat geschiedenislessen geven", in het midden van het verhaal dacht ik: "die gaat sexuele voorlichting geven" maar later was het o, ja het wordt operationeel manager :-)
Veel plezier en een geweldig 2012!
Groet Jolanda